yerli adam hintli hindistan fotoğraf kamera

Gezgin Videocular İçin Elektronik Ekipman Tavsiyesi (bilgisayar, kamera, lens, tripod, Stabilizer vs..):

yerli adam hintli hindistan fotoğraf kamera

Gezgin Videocular İçin Elektronik Ekipman Tavsiyesi (bilgisayar, kamera, lens, tripod, Stabilizer vs..):

Ara ara bana sorarlar hangi ekipmanı kullanayım diye, geçen ay bir tomar ekipman sattım, o sebeple sorular artmıştı. Şimdi genel hatlarıyla toplayım, videocular, düşük bütçe film yapanlar, kısafilmciler için de genel bir öneri olsun:

Şimdi tavsiyeleri ilerletmeden önce bu yazı tüm sinemacılar için bir yazı değil. Kimler için olduğunu belirtmek için şunu diyeyim. genel hatlarıyla video işiyle uğraşanları 2’ye ayırıyorum,

1. Fortçu Filmciler

2. Butik Filmciler

Fortçu filmciler fortçu sitemdeki gibi çalışır (metrobüs fortçusundan bahsetmiyorum, Henry Ford’un adından gelenden bahsediyorum, wikiye bakınız: fordizm) Nedir bu, ışıkçı ışıkla ilgilenir, kameraman kamerayla ilgilenir, sesçi sesle ilgilenir. Hiç biri birbirinin işine karışmaz. Kurgucu sete, setçi kurguya gitmez, Profesyonellik adı altında bir fabrikasyon oluşur, kimse ne yaptıkları hakkında fikir sahibi değildir. (misal kimse senaryoyu bilmiyordur, umursamaz da) Kalabalık bir curcuna içinde projeler yapılır. Chaplin’in “Modern Times” filmi gibidir.

Butik filmciler ise genelde ya tek kişidir, ya da 3-5 arkadaş toplanmıştır. Herkes her işi yapar, kendi yağıyla kavrulur. Tek veya Az kişi olduğu için de ekipmanların pratikliği çok ama çok önem kazanır. (vakit = para)

Şimdi bu yazı, butik çalışanlar için bir yazı, fortçular için değil. onların klasmanı farklı.

1- Bilgisayar:

msi

Laptop vs Masaüstü kıyası bütçeye bakıyor elbet. Aynı özelliklerde bir masaüstünün laptopunu almak istersen %30- %50 daha pahalı olabilir. Ama laptop her zaman için daha güvenlidir. Şehir hatları gelip gider sürekli, elektrik akımına karşı korumasızdır masaüstüler (online ups yoksa) laptop ise pili olduğu için anakartı korur. Bu sebeple bir laptop masaüstünden daha uzun ömürlü olabilir.

Artı istediğin yere yanında götürmenin özgürlüğü olduğu için kesinlikle laptop diyorum.

Hangi Laptop?

Hem çok üst düzey performans hem de ekonomik olsun istiyorsanız, Kısa ve net olarak size MSI öneririm. Benim eski bilgisayar MSI’dı 3 yıl 1.000 kusur şehir gezdi benimle, tık demedi alet. (windows geliştiği için bir kere bile format atmam gerekmedi)

Aynı özelliklerdeki bir Mac alırsanız 2 kat para verirsiniz, Sony, Dell falan alırsanız da %20 daha fazla ödersiniz. Yani MSI fiyat performans oranı şu an en iyi marka. (üst düzey performans bilgisayarları içinde)

Benim şu anki laptop 4k monitorlü, 32gb ram, i7 4. nesil işlemci, çift ekran kartlı, 256gb SSD, 2TB HDD bir laptop. Mac henüz piyasaya böyle bir alet sokmadı bile.

Not: Laptopu türkiyeden değil, kamboçyadan aldım, burada yoktur henüz ama mevcut piyasadaki MSI’lar da piyasadaki sony dell mac gibi ürünlerden fiyat performans olarak çok ötededir.

MSI’ın Kötü yanı: ağır bir laptop, 1kg kadar daha ağırlığı var, tek handikapı o. Ama 3-5bin lira fazla parayı sadece 1kilo daha ucuzluğa verecekseniz, buyrun verin 🙂

chitwan

2- Kamera

Canon ve Nikon orta ve üst seviye kameralar hep iyidir. Bütçenize ve beklentinize göre bir tane seçebilirsiniz. Bu 2 firmanın kameralarını helikopterden atıyorlar toprağa, düştükten sonra çalışmaya devam ediyor. Çok sağlam body’ler.

Bir tek suya dikkat edin, özellikle tuzlu suya. Tuzlu su mahveder aleti. Onun dışında sıkıntı çıkarmaz.

Öte yandan şu anda 4k’ya geçtim ve malesef hem canon hem nikon dslr’ler biraz geride kaldı bu konuda. O sebeple panasonic GH4 aldım. Canona bir süreliğine ara verdim.

Blackmagic Production 4k camera enteresan bir kamera, dünyanın en güzel kamerası kağıt üstünde, muhteşem özellikleri ve çok ulaşılabilir fiyatı var. (RED, alexa vb 50bin dolar iken blackmagic 3bin dolar) öte yandan gezgin videocular için imkansız bir kamera. muhtemelen belgesel, aktüel çekim vb konularda çalışanlar için de imkansız.

Niye derseniz, pili işkence. Yani pil değiştirme diye bir opsiyon niye olmaz ki bir kamerada? “Dünyanın en güzel kadını, ama gözü yok” demek gibi bişey bu kamera.

Sadece stüdyoda kullanmalık bi kamera, o sebeple hiç bir gezgine tavsiye etmem. (ben kamerayı aldım, aldığım gibi sattım)

Şu an itibariyle bir gezgin için en pratik kamera panasonic gh4

Olumsuz yanı, body çok güven vermiyor, daha hassas, çok daha dikkatli kullanmak gerek.

Aynı şey olumlu özellik de oluyor gerçi, mark3’e göre yarı yarıya daha hafif (ve de daha ucuz)

tac mahal, taj mahal, india, hindistan, fotografci, photographer

3-  Lens

Lens olarak başlangıç seviyesi iseniz mümkün olan en uzun aralıklı alın, lens değiştirmeyle uğraşmayın. Misal ben gh1 ile başlamıştım (şimdiki gh4’ün ilk versiyonu) 14-140mm lens vardı üstünde, çok rahat ediyordum.

Biraz geliştikçe prime lenslere geçersiniz adım adım.

Prime Lens olarak hangi body kullanırsanız kullanın, videocular için tek geçeceğim lens Samyang‘dır (diğer adı Rokinon)

ilk olarak 14mm f2.8 lensini deneyin, bu kadar iyi bir lens olamaz. DXOmark sonuçlarına bakın, değil canon nikon lensler, Zeiss gibi Leica gibi üst sınıf lenslerden bile daha iyi sonuçları var.

Benim için güzel yanı lensin üzerinde elektronik bir aksam yok. (autofocus özelliği yok) elektronik olmadığı için de fiyatı daha makul. Autofocus zaten videoda hiç kullanmadığım bir özellik.

Kısacası, Samyang lenslerle gidebilirsiniz en profesyonel çekimlere. ilaveten kameranıza uygun bir zoom lens bulundurun, gündelik çekimlerde rahat edin.

Bir de canon’cular için zoom lens önerisi olarak 24-70mm f2.8 lens vs 24-105mm f4 kıyaslaması yapayım (her iki lensi de yaklaşık 2’şer yıl kullandım.)

Kalite olarak 2 lens de süper, hiç sıkıntısı yok. Sağlamlık keskinlik vs performanslar üst düzey. DXOmark sonuçları da güzel. Güneş ışığında (misal f5.6’da çekerken) iki lens arasında pek bir kalite farkı yok. O sebeple soru şu oluyor:

Şimdi f4’ten f2.8 düşebilmek mi sizin için daha önemli yoksa 70mm’den 105mm’ye kadar zoomlayabilmek mi?

Cevabınızı diğer lensleriniz belirler.  Eğer elinizde 24mm f1.4; 50mm f1.4; 85mm f1.4 lensler varsa zaten karanlıkta onları kullanırsınız. Gündelik çekimde, zoom avantajı olması daha kıymetli olabilir o sebeple.

Fiyat faktörü de girince işin içine (24-105 yaklaşık 600dolar daha ucuz) canon’culara önerim şu oluyor:

canon 24-105mm f4 lens + Rokinon Prime set 

NOT: Sigma genelde vasat lens üretir ama 50mm f1.4 ve 85mm f1.4 bu iki lens de çok iyidir. Yine DXO mark sonuçlarında zeiss’a rakiptir. hem Auto focus olsun hem de ekonomik olsun isterseniz, rokinon yerine sigma’ya da yönelebilirsiniz. (sadece bu iki lensten bahsediyorum, misal 30mm’si çok ama çok vasat idi. Her lensleri iyi olmuyor sigmanın)

telefon fotograf

4- Çanta

Aslında en önemli şey bu, bir youtube videosu yapmayı düşünüyorum bunla ilgili aslında ama oda çok dağınık, çantalar orda burda bi toparlayıp yapamadım.

Çanta herşeyin.

Gerçekten öyle, hiç önem vermediğin bir fermuar, senin tüm malvarlığını tutuyor olabilir. Yırtılmayacak, eskimeyecek, aşınmayacak, fermuarları sağlam, beli iyi kavrayan çantalar öneriyorum. (doğa sporları malzemeleri satan yerlerden alın, güvenli olur)

Benim büyük backpack QUECHUA marka 85 litre (75+10). sağlamlığı gayet yerinde. 3 yıldır fermuarları hala çok iyi çalışıyor, su geçirmiyor, sırt demirleri sağlam vs. Kirlilik dışında sıfırdan pek bir farkı yok hala.

Laptop için lowpro çanta kullanıyorum. Büyük backpack içine koyuyorum. Bu sayede laptop’a 2 çantanın korumasını birden sağlamış oluyorum. Uçağa binerken fln, büyük backpack’i vermeden önce laptop çantasını içinden çıkarıp yanıma alıyorum, pratik oluyor.

tt_skin-20080925-71050000Lensleri ve kamerayı belde taşıyorum. Her gittiğim yerde değişik şeyler oluyor. Çantanın derinliğinden kamera çıkarmayla vakit kaybetmek istemiyorum. Her daim çekime hazır olması için, kamera ve lens setinin belde olması çok pratik.

5 yıl önce Kata marka bel çantası seti almıştım (gh4 vardı o vakit), hala kullanıyorum, memnunum. Sonra piyasa’da kata bulamamaya başladım, mark 3’e geçtiğimde daha büyük bir çanta gerekti, Kata’da bulamadım, thinktank aldım. belimde 5 tane kata, 1 tane thinktank çanta bağlı dolaşıyorum genelde. (keyfime göre modifikasyon yapabiliyorum elbet. istersem 1 lens tutuyorum yanımda, istersem 5lens birden)

Kesinlikle ama kesinlikle ucuz çanta almayın. Yolda tüm elektronik eşyaları yalan edersiniz.

.

5- Tripod

uzun tripod

Markadan önce malzeme daha önemli. Kesinlikle karbon fiber alın. Normal metal olanları taşımak çok ama çok zor. Ağırlığı ölçerek alın, çoğu karbon fiber tripod metal versiyonunun yaklaşık 3’te biri ağırlığında olur.

Bende manfrotto vardı, ama boyu kısa diye bıraktım. 055’li bir seriydi. Gitzo Systematic Series aldım, boyu 2buçuk metreye yaklaşıyor, yüksek yer arama derdinden kurtarıyor seni. Kalabalık çekimlerde, seyahat sırasında size çok avantaj sağlıyor. Taşıması da Çok mantıklı bir tripod. Manfrotto yerine Gitzo öneririm. (sağlamlık malzeme kalitesi vs konularda denkler)

sigma 15-500mm f5.6 canon 5d mark3 manfrotto

6- Stabilizer, SteadyCam, Slider, Omuz Aparatı vs..

Bunları genelde sik gibi yapıyorlar, onun için henüz gönlüme göre bulamadım. Tek tek bahsedecem ama genel sorunları taşıma & kurulma dertleri. Seyahat videosu çekerken günde ortalama 30 yerde durup çekim yapabilirsiniz. Ama bu aletlerin kurulumları yarım saati bulabildiği için ve de her bir durakta tekrar tekrar kurman gerektiği için 10 çekim yeri x 30 dakika = 5 saat sadece kuruluma harcamanız gerekiyor. Yani o aletlerle gündelik çekim biraz imkansız. şöyle örnekleyim: Eminönünde çekim yapacaksınız, galata’nın üstünde çektiniz, kurulum yarım saat. kapalıçarşıya gittiniz, kurulum yarım saat. sultanahmete gittiniz kurulum yarım saat, mısır çarşısına gittiniz kurulum yarım saat falan günü kaybediyorsunuz, bundan bahsediyorum. Misal hindistandaki şu çekim için 3 gün içinde yaklaşık 100 kere tripodu çantasına sokup çıkarmışımdır, motorla gezerken:

 https://www.youtube.com/watch?v=pDV9ytfA6oM
.

.

Tek tek ürünlerin yorumlarını yapıp üzerlerinden gidersem:

GlideCam denedim, çok güzel alet ama taşıması imkansız en az 3 kişi olmanız gerek. Ayarlaması başka işkence. Hadi bir kere ayarladın, 1km ötede başka yer çekicen diyelim, çantaya koyup gittiğin yerde kaldığın yerde devam edemiyorsun. ilk önce çantaya koymadan söküyorsun, sonra varınca tekrardan kuruyorsun. kurması yarım saat sökmesi 15dakka falan iyimser tahminle. O sebeple çok saçma bir alet, hiç bir pratikliği yok.

SKATER Mini denedim, süper alet, gerçek anlamda kurma derdin yok ama sürekli bir düz zemin bulundurman gerek (dev bir tahtayla dolaşacaksın) Saçma o sebeple, gezi videosu için uygun değil.

SteadyOne türevi şeyler çıktı, (ilk çıkan hangi markaydı hatırlamıyorum ama benim ilk denediğim SteadyOne idi, Ronin daha popüler oldu şu an sanırsam) çok heyecanlandım. Denedim ama düşkırıklığı. Eşşek gibi çantası var onun da. neredeyse glidecam çantası kadar büyük. ilaveten kurulu bir şekilde taşıyamıyorsun çantayı, her seferinde aleti söküp tekrar hazırlıyorsun. Ayrıca elde tutmak da çok ama çok yorucu. tercih edicek olsam, GlideCam’i tercih ederim. (onu daha uzun süre kullanabilirim)

Omuz aparatları (shoulder rig) genelde iyi ama kamera üstündeyken çantaya koyma gibi bir opsiyon yok. Onu da her seferinde söküp tekrar hazırlamak gerekiyor. her seferinde Yaklaşık 5-10dakkalık süreç. Tek kelime: İşkence

En son türk üretimi SliderPlus baktım. (sahibi Kadir Köymen’i üniversite yıllarımdan beri takip ederim) Detaylı inceleme şansım henüz olmadı, üstünkörü baktım. Güzel bir alet ama o da çanta sıkıntısı var. özellikle action module ve target module kullanacaksanız, aleti hazırlamanız 10-15 dakka arası. (herşeyi çantadan çıkarıp, tripod üstüne koyma vaktinizden bahsediyorum) bu da muazzam vakit kaybı. Glidecam gibi 5 kusur saat gitmese de yine de ortalama 2-3 saate malolabilir. Sahibiyle mailleştim, tripoddan zırt pırt sökmeme gerek kalmasın diye özel bir çanta yapabilir misiniz diye sordum da henüz bir cevap yok.

Yani tüm bu ürünlerde ortak sikkoluk taşıma derdi. kimisi çanta yapamıyor, kimisi yapıyor ama tabut gibi çantası oluyor. Söküp kurması ömürden ömür yiyor.

Size önerim: Taşıma derdi hallolana kadar şimdilik hiçbirine bulaşmayın. (ucuz ürünler de değil)

 budist monk

7- Kiralama Yolunu Tercih Ederek Ürünleri Deneyebilirsiniz

Yukarıda bahsettiğim tüm ürünler pahalı şeyler. Size fiyat performans oranı iyi olanları söyledim ama yine de ucuz şeyler değil. O sebeple böyle büyük yatırımlar yapmadan önce kiralama yoluna giderek ürünleri test edebilirsiniz.

Misal benim arkadaşların kiralama firması var, İstanbul’da Kiralık Ekipman Arıyorum Diyorsanız, Kiralık Kamera, Kiralık Işık, Kiralık Hava Çekim Üniteleri, Kiralık Lensler için Şuraya bakın derim: http://www.kiralikfotografmakinesi.com.tr/

Yukarıda bahsettiğim her ürün olmasa da çoğu ürün ellerinde mevcuttur, size yardımcı olurlar.

__________________________________________________________________________________

Şimdilik bu kadar, yeni bir şeyler deneyecek olursam, yeni yazılar eklerim.

Share:

3 comments

  1. O degilde bu ekipman satis olayini kacirmamiz ucuzu oldu. Senin mark3 une almayi planliyordum, guzel de teklifim vardi ps3+motor kaskı ve bir miktar para…

  2. Merhaba,

    Kamboçya’da ekipman fiyatlarına bakabileceğim web adresi var mı acaba? Blackmagic Pocket Cinema Camera yı merak ediyorumda. Bu arada BMPCC stock video işleri için uygun mudur?

  3. öncelikle güzel bir sebeple güzel bir yazı hazırlamışsın ama malasef ekipman seçimleri konusunda üstünkörü bilgiler var.

    örneğin neden video edit yaparken işlemci ve rame o kadar önem veriyorsunuz?
    bilgisayarları tamamen donanımsal özelliklerine göre değerledirmek yanlış olacaktır. (önemsiz demiyorum) zira birini yöneten yazılımsal zekanın (varsayımsal) iq su 50 iken diğerinin 100 civarı birşeydir. sanıyorumki görsel materyarller ile uğraşan biri için en önemli bilgisayar donanımı monitördür. en azından benim için böyle.

    kamera seçimine gelecek olursak; blackmagic stüdyo kamerası değildir. içersindeki pil sadece 10dk çalışmasına yarar. her profesyonel kamera olduğu gibi harici bir akü ile 3-4 saat sorunsuz çalışmaktadır. unutmamak gerek ki mark3 ve türevleri kamera değil fotoğraf makinesidir. bu sebeple video kullanım şartları daha kolaydır, tıpkı cep telefonunda olduğu gibi. asıl işi yalnızca video çekmek olmayan bir cihaz, doğal olarak “kompak” cihaz gibi birşeydir.

    lens seçiminde ise odak uzunluğu fazla olandan ziyade sabit odaklı lens kullanılmalıdır, daha iyi bir sonuç için. 24-70 ile 24-105’i nasıl bir tuttunuz anlayamadım açıkcası.

    tripodda ise o hafiflikte nasıl oluyorsa kamera sallanmıyor?

Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.