samsaramedyanoz

Asya’ya Gidecekler İçin İzlemelik Film Listesi (Ülke Ülke)

samsaramedyanoz

Asya’ya Gidecekler İçin İzlemelik Film Listesi (Ülke Ülke)

Bir önceki yazımda  “en iyi 10 türk filmi” listesi yapmıştım. Kendi bakış açıma göre “bence” en iyi 10 film onlar. Ama bu yazı, öyle çok yüksek iddialı olmayan bir film listesi yazısı. Özellikle Asya’yı gezmeyi düşünenler için, ülkelerin kültürlerini yaşayışlarını iyi kötü resmeden filmler. Aralarında muhteşem ötesi filmler de var, eh işte diyeceğiniz filmlerde.

Yazının amacı, konusu Asya’da geçen filmleri derleyip toplamak olmakla beraber, itiraf etmem gerekirse asyada Japon ve Kore sineması dışındaki sinemaları çok bilmiyorum. Hint filmlerni genelde izlemeye tahammül edemiyorum, dans edip beni benden alıyorlar. Çin sineması -özellikle hong kong- derya deniz. Won Kar Wai gibi tek tük yönetmen dışındaki insanların filmlerini bilmiyorum. Endonezya sinemasında, malezya sinemasında hiç örnek verebileceğim iyi film yok. bir tek oradayken televizyonda denk gelmişse bi kısmını gördüğüm filmler var.

Bir de, filmler izlediğim en iyi asya filmleri değil. Eğer öyle olsa tüm listeyi Akira Kurusawa kaplardı. Yaşamayı düşünenler için, sokak hayatlarını kültürlerini iyi kötü gösteren filmler burada.

sadece Asya’yı değil, tüm dünyayı genel olarak anlatan belgesel/filmlerle başlıyorum listeye, sonra da ülke ülke gidiyorum. Ama önce, tüm listeden tek bir film seçmek gerekirse size “The Man Who Would be King” filmini öneriyorum, Asya’da yaşamanın cazibesini en özet anlatan film.

Michael-Caine--Sean-Conne-004

The Man Who Would be King

John Huston’ın 1975 yapımı oscar adaylıkları dolu muhteşem bir filmi. Sean Connery ve Michael Caine oynuyor ve ikisi de oyunculukları döktürüyor. Film tarihi ve komedi karşımı bir hikaye.

1800’lerde Hindistan’da görev alan 2 ingiliz subayı, sıradan subay olmaktansa, Afganistan’ın bir bölgesinde kendi krallıklarını kurmayı düşler. Yeterli cephane ve muhimmatla bunun mümkün olacağını planlarlar ve yola koyulurlar.

Filmin hikayesini anlatmayım çok, yukardaki paragraf ilk 10-15 dakka falan. Ama bu film Asya’da yaşamanın mantığını özetliyor. İngilterede orta düzey biri, asyanın siktiredilmiş yerlerinde yeterli mühimmat ile kendi krallığını kurabilir.

Günümüze uyarlarsak, yeterli sermaye ile asyanın çeşitli köşelerinde kendi ekonomik alanınızı yaratabilirsiniz. Ama dikkatli olmak gereken “krallık” mevzusuna kendinizi çok kaptırmamanız gerektiği.

 

Dünyaya Genel Bakış Filmleri (Asya da Dahil Elbet)

Baraka

İlk 6 aylık gezimde, bu film benim yol haritamdı. Filmdeki lokasyonlara gitmeye çalıştım, yanlış hatırlamıyorsam da hemen hepsine gittim. stock görüntülerin birleşmesinden oluşan belgesel film. Anlatıcı yok, konuşma diyalog yok. sonsuz görüntü. Günlük yaşayışları antropolojik olarak ortaya koyuyor. Benim gibi görüntüyle uğraşan ve farklı kültürleri öğrenmek isteyen biri için muhteşem bir film ama herkese göre değil.

Bonus: Eski filmlerinden Koyaanisqatsi üçlemesi ve yeni filmi Samsara’ya da bakın eğer bu filmi beğenirseniz.

baraka-the-movie-1

Planet Earth ve Human Planet serileri (BBC)

Bunlar sanırım yapılmış en iyi belgeseller ve bir daha da kolay kolay yapılamaz. Hem dev bütçe ayırmışlar, hem de çok büyük bir “anı kaydetme azmi” var. Hala ormanda yaşayan kabilelerden, sadece denizde yüzen evlerde yaşayan karaya hiç ayak basmamış insanlara; günümüzde hala yaşayan ve moderniteye en uzak insanları görmenizi sağlıyor.

Kamera arkasını da izlerseniz, bazen 1 yıl bir mağarada tek bir hayvanın görüntüsünü çekmek için bekledikleri olmuş. 1 yıl mağarada yaşanır mı yaf? Meslektaş sayılırız abi, başka çekim mi yok? karda kıyamette mağara içinde 3 erkek bir kaplan geçsin diye bekliyor. hayır kaplanın geçip geçmiceği de kesin değil, belki geçmez ordan. bekliyorlar öyle. Adamlar adamış kendini, gerçekten inanmışlar yaptıkları şeye. Sonuçta da taklit edilmesi neredeyse imkansız bir iş çıkarmışlar.

küçük bir bölüm:
.

 

 https://www.youtube.com/watch?v=V21qpZ2Y9IA

 

 

 

Kamboçya Hakkında Filmler

1- The Killing Fields 1984

Kamboçya’nın vietnam savaşından sonra komunist pol pot eline geçişi sırasında lokal bir tercüman/gazetecinin yaşadıkları. Amerikan yapımı Gerçek hikaye.

 

2- The Missing Picture 2013

Bu film de toplama kamplarını anlatıyor ama daha duygusal daha çocuksu. stop motion desen tam değil ama gerçek görüntülerle ve maketlerle tüm hikayeyi anlatmışlar. inanılmaz heykeller yapmış adamlar. Sırf sanat yönetimi için bile izlenebilir.

İzlemesi kolay bir film değil, hızlıca şöyle bir bakarsanız filme “Bu ne biçim film lan!” demeyin, izleyin ilk yarım saati.

Türkiye’den hala oscara aday olmuş bir film yok. Ama bu kamboçya yapımı bu film, oscara aday olmayı başarmış.

______________________

Bundan sonraki filmler hakkında pek yazmıycam, sadece film isimleri. Bir ülkeye gitcekseniz, o filmlere bakın derim:

 

 

Hindistan Hakkında Filmler:

1- Gandhi

2- A Passage to India

3- the man who would be king

4- Slumdog.Millionaire

5- The Darjeeling Limited [2007]

6- 3 idiots

 

 

Tayland Hakkında Filmler

 

The Hangover Part 2

 

Vietnam Hakkında Filmler

 

1- Apocalypse Now 2001

2- Platoon (1986)

 

 

 

 

Çin Hakkında Filmler

 

last emperor

The Opium War

Yip Man

in the mood for love

Chungking Express

 

Nepal – Tibet Hakkında Filmler

 

Seven.Years.In.Tibet.1997

Kundun

 

kurosawa

Japonya Hakkında Filmler

 

Vengeance is Mine

Black Rain.1989.Imamura

Fighter.in.the.Wind

Tora Tora Tora (1970)

lost in translation

Seppuku (1962)

seven samurai

Rashomon

 

Not: Dediğim gibi Kurusawa hayranı olarak bu listeyi full onun filmleriyle doldurmak isterdim, ama genelde tarihi samuray filmler olduğu için sadece 2 filmini seçtim. Bunlar hem en iyi 2 filmi hem de bugünüde biraz anlatıyor. Seven samurai köy hayatını geleneksel dansları vb şeyleri gösteriyor. Rashomon’da da Şaman seromonisi var. Türkler eski dini olan şamanizmi pek bilmezler diye koydum bu filmi de. şaman seromonisinde, ölen insanın ruhu, şamanın bedenine girer ve o beden üzerinden konuşur.

 

Kore Hakkında Filmler

 

old boy

Kim Ki-Duk-spring, summer, fall, winter… and spring

Memories of Murder

sympathy for mr vengeance

 

 

 

 

Moğolistan Hakkında Filmler

 

Mongol 2007

Khadak (2006)

 

Endonezya Hakkında Filmler

 

Eat Pray and Love

(not: Bu film aynı zamanda Amerika, italya ve hindistan üzerine de, sırf endonezya değil)

 

Myanmar Hakkında Filmler

 

The Lady

 

 

 

Türkiye Hakkında Filmler

 

Bir de izlemediyseniz türkiye hakkında şu filmlere de bakın

 

1- Midnight express

2- lawrence of arabia

3- Murder on the Orient Express[1974]

(bu filmin sadece ilk 15-20 dakikası, gerisi trende geçiyor. eğer the man who would be king ya da passage to india izlerseniz, bu filmdeki türkiye tasviriyle oradaki hindistan tasvirinin çok yakın olduğunu görürsünüz. )

 

_____________________________________

Yukarıdaki filmler, benim izlediğim filmler arasından seçkiler. Çok çok eksiğim var biliyorum onun için bu listeyi bir “giriş seviyesi” liste olarak kabul edin. Ama Asya’ya gerek turist, gerek göçmen olrak gelip yerleşmek isterseniz, ülkelerin kültürünü anlamanız için bu filmleri öneririm.

Daha da fazla isterseniz, wikipedia’dan yararlanabilirsiniz:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Asian_historical_drama_films

 

Share:

1 comment

  1. “The Rocket” Laos’ta geçen harika bir hikaye .Listeye eklenebilir ??
    “Kon Tiki” Norveçli bir bilimadamı Güney Amerika ve Okyanusya halkları arasındaki bağlantıyı kanıtlamaya çalışıyor.Gerçek bir hikaye ??

Leave a Reply


Notify me of followup comments via e-mail. You can also subscribe without commenting.